Hoe bouw je een betrouwbare en veilige website voor jouw startup: de belangrijkste stappen op een rijtje.

Ben je bezig met het bouwen van een nieuwe website of wil je jouw bestaande website verbeteren? Het waarborgen van een betrouwbare en veilige website voor jouw klanten is van belang om vertrouwen op te bouwen en succesvol te zijn. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om de veiligheid en betrouwbaarheid van jouw website te verbeteren. Ontdek hoe je jouw website beschermt en versterkt, terwijl je tegelijkertijd potentiële klanten laat zien dat jouw website en bedrijf betrouwbaar zijn.

De belangrijkste 10 punten voor een veilige website

Met behulp van deze checklist leest u hoe u een veilige website kunt creëren. De punten staan geordend van belangrijk naar minder belangrijk. Zo is het duidelijk welke stappen er als eerst gedaan moeten worden.
 
 1. Gebruik veilige wachtwoorden
  • Het is belangrijk om altijd sterke wachtwoorden te gebruiken en standaardwachtwoorden te vermijden. Hiervoor geldt: hoe langer hoe beter (minimaal 10 karakters) en een combinatie van cijfers, vreemde tekens, letters en hoofdletters. Hierdoor is een wachtwoord lastiger te achterhalen. Neem verder de tijd om ze regelmatig te wijzigen en moedig jouw medewerkers aan hetzelfde te doen.

 2. Vraag een websitecertificaat aan
  • Als je een nieuwe website bouwt, is het essentieel om een SSL-certificaat aan te vragen. Kies bij voorkeur een certificaat waarin jouw bedrijfsnaam wordt vermeld. Voor webshops is het raadzaam een betaald certificaat te nemen, omdat dit extra vertrouwen wekt bij klanten.

   Overweeg ook de Extended Validation (EV) van Fraud Detector. Mensen weten dan zeker dat jouw website betrouwbaar is. Dit is een van de goedkoopste manieren om het vertrouwen van potentiële klanten te winnen en tegelijkertijd aantoonbaar een initiatief tegen internetfraude te ondersteunen.

 3. Houd software en plug-ins up-to-date
  • Of je nu een nieuwe website bouwt of al een bestaande website hebt, het is belangrijk om regelmatig updates uit te voeren voor je websiteplatform, software en plug-ins. Updates bevatten vaak patches voor beveiligingslekken en dragen bij aan een veilige website.

 4. Maak gebruik van een beveiligingsplug-in
  • Voor verschillende soorten hostingomgevingen zijn er beveiligingsplug-ins beschikbaar die kunnen helpen bij het versterken van de beveiliging. Als je bijvoorbeeld gebruikmaakt van WordPress, is Wordfence een goede optie. Met Wordfence en andere vergelijkbare plug-ins voeg je extra beveiligingsfuncties toe aan je website. Zo worden verdachte bezoekers en activiteiten geblokkeerd.

 5. Voorkom blacklisting
  • Om te voorkomen dat jouw domein of server op een blacklist terechtkomt, is het belangrijk om limieten in te stellen voor het aantal uitgaande e-mails en verbindingen met IP-adressen. Op deze manier minimaliseer je het risico op blacklisting. Zorg er ook voor dat je mail- en marketingkanalen veilig zijn en dat je website IP-adres niet wordt gedeeld met dubieuze websites. Je kunt dit vaak regelen via je webhostingprovider. Voor een veilige e-mail omgeving is een SPF-record van belang. Hiermee voorkom je dat kwaadwillenden misbruik maken van jouw domein om e-mails te versturen. Wij hebben een gratis tool waarmee je kunt testen of je een SPF-record hebt ingesteld. Hier kun je daar meer over lezen.

 6. Bescherm persoonsgegevens
  • Het is belangrijk om regelmatig persoonsgegevens op te schonen, zowel in de online als offline omgeving. Een goede aanpak is om persoonsgegevens zo vaak mogelijk vanuit de online omgeving, zoals de websitedatabase, te kopiëren naar een veilige offline locatie. Dit kan bijvoorbeeld een beveiligde computer of een opslagplaats zoals Office 365 zijn. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft op deze pagina staan hoe er met persoonsgegevens omgegaan moet worden: Bewaren van persoonsgegevens | Autoriteit Persoonsgegevens.
   Niet alleen is het verstandig om aan deze regels te voldoen om zo de impact van hacks te minimaliseren, het is ook nog eens wettelijk verplicht.

 7. Zorg voor back-ups
  • Maak regelmatig back-ups van je website, zowel offline (op een computer) als online, om belangrijke gegevens en voortgang te beschermen tegen systeemcrashes of hardware fouten. Wij raden aan om automatische back-ups in te schakelen en ten minste één offline kopie te hebben.

 8. Implementeer website monitoring
  • Het monitoren van je website is van essentieel belang om vroegtijdig mogelijke problemen te detecteren en snel actie te ondernemen. Tools zoals Status Cake en Pingdom bieden monitoringdiensten waarmee je de prestaties, uptime en beveiliging van jouw website kunt controleren.

 9. Beperk open poorten
  • Om de kans op ongeautoriseerde toegang tot je website te minimaliseren, is het belangrijk om het aantal open poorten te beperken. Met name poorten die toegang geven tot je database moeten alleen bereikbaar zijn via jouw website en niet voor het grote publiek.

 10. Voer een pentest uit
  • Is het gelukt om alle punten uit deze lijst te implementeren? Dan raden wij aan om een pentest uit te laten voeren door een erkend bedrijf. Onze partner biedt pentestdiensten aan. Voor startups is er een snelle, betaalbare variant beschikbaar. Op basis van de resultaten van de pentest weet je vervolgens welke maatregelen je kan nemen voor een nog veiligere website. Als u interesse heeft in een pentest kunt contact met ons opnemen.

Veilige websites zeggen niet alles over de betrouwbaarheid van een bedrijf, daarbij speelt Fraud Detector een essentiële rol.

Als je een (nieuwe) website hebt kan je met Extended Validation (EV) een krachtig signaal van betrouwbaarheid en integriteit afgeven. Het is een effectieve manier om vertrouwen op te bouwen en jouw bedrijf te onderscheiden van mogelijke oplichters. Overweeg om Extended Validation te implementeren en maak gebruik van de voordelen die het biedt, zoals het gebruik van het logo van Fraud Detector dat vertrouwen uitstraalt en extra bezoekers en potentiële klanten aantrekt. Begin vandaag nog met het bouwen van een betrouwbare en veilige website voor jouw startup en draag bij aan een veiliger internetlandschap.