Over Fraud Detector​

Fraud Detector is een initiatief van Nederlandse bodem, gericht op het veiliger maken van het internet door internetfraude tegen te gaan. Het doel is een gecentraliseerd platform te worden waar adviezen, informatie en diensten gecombineerd worden op het gebied van internetfraude voorkomen. We willen hierbij onze diensten zo toegankelijk mogelijk maken, zowel in prijs als in gebruik. De website- en e-mailtest zullen dan ook gratis beschikbaar blijven. Nadat we binnen Nederland voldoende kennis en ervaring hebben opgedaan met het valideren van bedrijven achter de websites, willen we onze diensten beschikbaar stellen voor de rest van Europa.

Waarom Fraud Detector?

Internetfraude wordt elk jaar groter en relevanter. Er zijn weinig initiatieven die internetfraude effectief tegengaan. Er zijn veel websites en organisaties die hier informatie over leveren, maar deze informatie is niet voor iedereen even begrijpelijk en toegankelijk. Het is niet altijd duidelijk waar te beginnen met controleren en te kijken wat het doel is van een website. Het ontbreekt niet alleen aan goede initiatieven tegen internetfraude binnen Nederland, dit geldt voor geheel Europa. Wij willen hier verandering in brengen. We willen een toegankelijk platform waar u eenvoudig websites kunt controleren op betrouwbaarheid, uw e-mailinstellingen kunt controleren en meer. Zo hoeft u niet meer op het internet te zoeken naar informatie, maar kunt u eenvoudig bij ons terecht.


Onze middelen:

Het eerste dat wij ontwikkeld hebben is de websitetest. Hier kunt u de betrouwbaarheid van websites controleren. Dit hebben we ontwikkeld omdat er binnen Europa nog geen geschikte mogelijkheden bestonden om dit te doen. Bestaande tests werken meestal enkel binnen de V.S., zijn erg technisch, of gericht op andere zaken zoals de vindbaarheid voor zoekmachines. Met onze websitetest kunt u binnen enkele ogenblikken zelf controleren hoe betrouwbaar een website is. Ons systeem leert dynamisch; des te meer mensen onze websitetest gebruiken, des te beter onze test wordt.

Het tweede dat wij ontwikkeld hebben is de e-mailtest. Hiermee kunt u controleren of uw e-mailinstellingen correct zijn geconfigureerd. Dit is belangrijk om te weten voor bedrijven, maar voor particulieren is het ook nuttig om te gebruiken. Zo kunt u controleren of uw mail goed aankomt bij uw contacten. Ook ziet u of kwaadwillende personen geen misbruik kunnen maken van uw e-mailadres door spamberichten te versturen uit uw naam.


Ons verdienmodel:

Voor particulieren zullen onze diensten gratis toegankelijk blijven. Voor bedrijven leveren wij wel enkele diensten waarvoor betaald moet worden. Bedrijven kunnen betalen voor de mogelijkheid om zich te laten verifiëren door ons met Extended Validation. Hiermee toont een bedrijf aan dat het betrouwbaar is en aan te spreken door bezoekers. De inkomsten die we hieruit halen zullen we gebruiken om de website te verbeteren en onze tests nauwkeuriger te maken. Met behulp van Extended Validation kunnen bedrijven meer klanten trekken, kunnen particulieren gratis gebruik maken van onze diensten, en kunnen wij onze diensten verbeteren.


Ons team:

De initiatiefnemer achter Fraud Detector is een Nederlands cybercrime-onderzoeksbureau, BSM Business Security Management B.V. Dit bedrijf doet sinds 2004 cybercrime-onderzoeken en levert advies, met name aan bedrijven. Met Fraud Detector komt een deel van de kennis van de onderzoekers van BSM ook voor particulieren beschikbaar. De werknemers van Fraud Detector worden via BSM gescreend en staan onder toezicht van de afdeling bijzondere wetten van de politie. Het bedrijf heeft een vergunning (POB 1104) van het ministerie van justitie voor het doen van onderzoek naar cybercrime.