Wat is mijn IP-adres?

Elk apparaat dat verbonden is met internet heeft een eigen uniek nummer. Het IP-adres staat voor Internet Protocol.

U gebruikt momenteel:

Test de veiligheid van uw eigen internetadres

Via Fraud Detector kunt u uw eigen internetaansluiting en modem op veiligheid testen. We testen de tien meest gemaakte veiligheidsfouten binnen enkele ogenblikken voor u. U ziet direct hoe goed uw modem beveiligd is. 

Om de test te starten vragen we u de algemene voorwaarden te accepteren. Klik vervolgens op ‘Start de test’.

Ik wil graag mijn modem testen en ga akkoord met de Algemene voorwaarden

Hier komen de resultaten van de modemtest.

Wat is een IP-adres?

Om het mogelijk te maken dat computers elkaar kunnen vinden en identificeren hebben ze hun eigen nummer nodig. Een IP-adres, voluit Internet Protocol-adres, is een nummer waarmee de computer zichtbaar is voor alle andere computers op het internet. Dit is vergelijkbaar met hoe telefoons elkaar vinden door middel van een telefoonnummer. Het adres is meestal gekoppeld aan een bedrijf of instantie. Voor thuisnetwerken houdt dit in dat het Internet Protocol-adres hun internetprovider identificeert.

Het Internet Protocol-adres is belangrijk om te weten om te kijken of uw modem al met een modern IPv6-adres werkt of met het oudere IPv4-adres. Daarnaast kan het belangrijk zijn als u zelf diensten wilt delen op internet. Het IP-adres moet ook bekend zijn bij beveiligingstechnieken zoals IP-whitelisting: het alleen toelaten van bepaalde IP-adressen op bijvoorbeeld een inlogscherm.

Is mijn IP dynamisch?

Ook dit kunt u controleren. Als u over enkele dagen nog eens terugkomt op deze website kan uw IP-adres anders zijn. Als u op dat moment vanaf hetzelfde apparaat op de website kijkt is uw IP-adres waarschijnlijk dynamisch: het verandert regelmatig. Dit is goed om te weten, want uw privacy is hiermee beter beschermd.

Meestal zijn IP-adressen van bedrijfsaansluitingen vast. Dit heeft te maken met IP-whitelisting. IP-whitelisting is namelijk niet mogelijk met een dynamisch IP-adres. Privéwoningen hebben vaak dynamische Internet adressen. In Nederland en België zal het IP-adres vaak pas veranderen wanneer het modem uit- en aangezet is, of wanneer u van internetleverancier wisselt.  

Meer informatie, zoals uitleg over IPv4- en IPv6-adressen, is te vinden op deze wikipediapagina.