De modemtest van Fraud Detector

Met de gratis modemtest kan je binnen een paar seconden zelf testen hoe veilig je thuisnetwerk is. Je kan het ook een WiFi-test noemen. Wij testen of hackers vanaf buiten toegang zouden kunnen krijgen tot jouw thuisnetwerk. Met deze test testen we of we vanaf internet je huis binnen kunnen komen. Meer informatie over hoe het internet aan je huis verbonden is, wat wifi en een modem is, vind je onderaan deze pagina.

Test de veiligheid van je eigen modem

Via Fraud Detector kan je jouw eigen internetaansluiting en modem op veiligheid testen. We testen de tien meest gemaakte veiligheidsfouten binnen enkele ogenblikken. Deze test werkt alleen als je geen VPN of mobiele data aan hebt. Wij gebruiken het IP-adres waarmee je deze pagina bezoekt voor deze test. 

Om de test te starten vragen we je de algemene voorwaarden te accepteren. Klik vervolgens op ‘Start de modemtest’.

Ik wil graag mijn modem testen en ga akkoord met de Algemene voorwaarden

<- Hier komen de resultaten van de modemtest ->

Hoe werkt deze modemtest en wat is een modem?

Elk thuisnetwerk heeft zijn eigen digitale “voordeur”. Deze voordeur kan je zien als een modem. Net als de meeste huizen een achterdeur hebben, heeft een modem ook meerdere ingangen. Dit zijn de poorten van een modem.

Een veelgemaakte fout is dat er een aantal poorten niet op slot gezet worden. Net als met een huis, wil je je achterdeur liever op slot hebben als je hem niet gebruikt.  

Als een poort open staat, betekent het niet meteen dat je gehackt kan worden, maar de kans daarop wordt wel veel groter. Bijvoorbeeld als de apparaten in je huis een slecht- of geen wachtwoord hebben of als er een beveiligingsfout in zit.

Is de test negatief, dan adviseren we je om hulp in te schakelen van een vriend of kennis met technische kennis. Mogelijk is de modem te oud of zijn er instellingsfouten gemaakt. Er staan dan een of meer poorten open voor het hele internet.

Er zijn een paar simpele regels bij de modem test:
– Op je mobiel werkt de test alleen als je thuis bent en je mobiel op de WiFi van je huis zit.
– Gebruik je een VPN? Dan meten we in plaats van je huisnetwerk de VPN. Zet de VPN dus even uit om de test te kunnen doen, na de test kan de VPN weer aangezet worden. De test duurt maar een paar seconden.

Ons volgende onderdeel dat aansluit bij de modemtest, wordt een checklist die we online gaan zetten. Met deze checklist kan je, in het geval er een negatieve testuitslag was, de uitslag weer voldoende krijgen. Houdt hiervoor onze social media in de gaten.

Voor deze test worden de IP-adressen die je gebruikt om deze website te bezoeken gebruikt. Wat een IP-adres is kun je op deze pagina verder nalezen. Hieronder staan de IP-adressen waarmee jij nu deze pagina bezoekt en waar wij de modemtest op uitvoeren:

Wat is Wifi en een router dan eigenlijk?

Wij noemen deze test een modemtest, anderen zouden het een WiFi-test noemen, maar technisch gezien is dit niet geheel correct. Het probleem is eigenlijk, dat we geen goed woord hebben voor het kastje wat we van de internetaanbieder krijgen, sommige mensen en bedrijven noemen het een router, anderen noemen het de modem en veel mensen noemen het kastje ‘de wifi’.  Hieronder staat simpel uitgelegd wat het verschil tussen wifi, een modem en een router is.

Een internetverbinding werkt via internetkabels die in bijna alle straten liggen. Door deze kabels loopt informatie van de hele buurt. Eigenlijk bestaat het hele internet uit kabels, modems en routers. Alle routers op internet werken samen om jou via de snelste route van A naar B te brengen. 

Een modem kan je zien als een vertaler. Al het internetverkeer dat door de kabels in de straat loopt, volgt namelijk een andere taal (protocol) dan wat je apparaten thuis kunnen lezen. Vroeger kocht of kreeg je de modem vaak als los kastje, daarna plaatste je dan een router. Een modem heeft 1 ingang en 1 uitgang. Het kastje wat je van je internet provider krijgt is tegenwoordig een router en een modem tegelijk. Je kan meerdere apparaten thuis op dit kastje aansluiten terwijl dit kastje maar op 1 kabel is aangesloten. Je router zorgt ervoor dat alle apparaten die zijn aangesloten via deze ene kabel een werkende internetverbinding hebben. Een router heeft dus 1 ingang en vaak 4 uitgangen. 

Eigenlijk is WiFi niks anders dan: internet door de lucht. Net als dat modem en router zijn samengevoegd in 1 kastje geldt dit ook voor WiFi. Bijna alle internetaanbieders hebben nu ook WiFi in hetzelfde kastje als de modem en router geplaatst. Omdat er in huizen haast geen internetkabels meer gebruikt worden, is wifi spreektaal geworden voor alles wat internet werkend maakt in een huis. Dit terwijl WiFi eigenlijk alleen het protocol dat een internetverbinding door de lucht mogelijk maakt. 

Misschien heb je de termen ‘switch’ en ‘firewall’ ook al eens gehoord? Ook deze twee bouwblokken zitten tegenwoordig in alle kastjes die je van de internet aanbieder krijgt. De switch maakt technisch de vertakkingen tussen internet aansluitingen sneller. Meer een handigheidje dus en je kunt daar weinig aan afstellen. De firewall is de poortwachter die er samen met de router voor moet zorgen dat hackers buiten blijven. 

Hiermee is het hopelijk ook duidelijker dat onze modemtest niet de wifi (het draadloze signaal) van jouw huis test maar wel de modem, router en firewall. 

Wil je meer weten van modems en routers dan kun je dat op deze pagina’s lezen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Modem

https://nl.wikipedia.org/wiki/Router